Emotiecoaching

Wanneer ik mensen vertel dat ik emotiecoach ben komen er al snel nog vragen 'Wat is dat dan?' 'Wat doe je dan?'

Emotiecoaching is een coachvorm die werkt met jouw emoties en erop gericht is om je zelfredzaam te maken. Doordat je jouw emoties gaat begrijpen, leer je jezelf, je behoefte, je mindset beter kennen en kan je die afstemmen op wie je echt bent en wat je echt wil in je leven. 

Jouw emoties geven de richting aan waarnaar je werkelijk wil bewegen, ze zijn jouw innerlijke wegwijzer. Het mooie en krachtige is dat jij jouw pad bepaalt en niet ik. Elk pad is uniek en wil bewandeld worden op een unieke manier, jouw manier. 

Emotiecoaching is gebaseerd op de emotiecoachmethode ontwikkeld door Vera Helleman. Zij verdeelt alle emoties onder in 8 emotiegroepen. Elke emotiegroep staat voor een bepaald levensthema.

Liefde - Vreugde - Angst - Boosheid - Verdriet - Schuld/Schaamte - Verbazing - Afkeer

Wanneer je erin slaagt om in deze 8 levensthema's balans te vinden dan zal jouw leven garandeerd mooier en leuker zijn. Meestal speelt er zich een grotere disbalans af in één of twee emotiegroepen. In dit levensthema heb jij nog werk te doen maar ligt ook jouw grootste potentieel.

 

Liefde : Je leven is afgestemd op wie je werkelijk bent, je bent goed geaard, liefdevol naar je omgeving als gelijkwaardige medemensen. Je bent verbonden met je zelf en je vindt het gemakkelijk om in het nu te leven.  Wanneer je uit balans bent of raakt ben je afgescheiden van jezelf en leef je met het idee zaken nodig te hebben van andere. Je wordt eenzaam met onvervulde verlangens. Jaloezie en afgunst laten zich zien.

Vreugde : Je bent spontaan en energiek en vind het belangrijk om je hart te volgen, dingen te doen waar je blij van wordt. Het geeft je energie en dat is de enige manier voor jou om te leven. Maar het zou ook kunnen dat je je volledig verliest in een project, helemaal in beslag genomen wordt, door het dolle heen bent en vergeet om steeds opnieuw af te stemmen of alles nog wel klopt met je intentie van binnenuit. En dan doof je uit.

Verbazing : Je wil jezelf graag ontwikkelen in het leven, je bent steeds op zoek naar nieuwe dingen. Je bent iemand met een vrije geest en een ruime blik op het leven, je ziet overal mogelijkheden. In negatieve uiting ben je heel behoudsgezind. Je vindt het moeilijk om je flexibel op te stellen en je kan niet mee met vernieuwde ideeën. Of je kan door je vrije geest niet tegen de starre zienswijze van je omgeving. Je denkt het steeds beter te weten dan andere en zet jezelf daar mee vast.

Verdriet : Je leeft je leven in overgave en geniet van het leven zoals het komt. Je hebt een grote veerkracht, wanneer het niet goed gaat veer jij weer recht. Je bent zacht van aard en hebt een helende werking op andere. De valkuil hier is vasthouden aan een filmverhaal ipv de levensstroom. Je kan maar moeilijk ergens afstand van doen, je spullen, je standpunt, je omgeving, … Zorg ervoor dat je niet in slachtofferschap terecht komt want wanneer er een slachtoffer is, is er sowieso lijden.

Angst : Je bent iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt een gezond verstand en staat stevig aan het roer. Je weet snel de verstandigste route en je hebt een prima buikgevoel voor wat juist is. Wanneer je in disbalans bent geef jij het roer van je leven uit handen aan anderen omdat je het zelf niet meer aan kan. Je maakt je angstgedachten te groot en je ikje te klein (of wat jij wil). Alles lijkt eng en gevaarlijk en je hebt geen controle meer. 

Afkeer :  Je weet wat goed is voor jezelf en je kan de juiste stappen zetten. Je bent fijngevoelig en daardoor kan je goed voelen of mensen bij jou passen of eten bij jou past of bepaalde verzoeken iets voor jou zijn. Je weet waar je grenzen liggen en bent meestal trouw aan jezelf. Door je gevoeligheid kan je ook overslaan naar de andere kant. Je voelt perfect wat andere nodig hebben waardoor je sneller over je eigen grenzen gaat. Je hebt een sterk innerlijk weten maar door je goeds en fouts op egolaag saboteer je je eigen pad. Je wil lief en aardig gevonden worden en vriendelijk zijn voor iedereen. Gevoeligheid is een gereedschap, vriendelijkheid een keuze. Je mag wat beter voor jezelf zorgen. Soms moet je duidelijk en kordaat zijn om het juiste pad te kiezen.

Boosheid :  Heel krachtig ben jij en je hebt een goed buikgevoel over hoe je moet creëren. Wat je ook doet je maakt er een succes van. Je bent gepassioneerd, sporten gaat je goed af en misschien ben je wel een geboren leider. Zit je slecht in je vel dan kan je nogal licht geraakt zijn. Je verliest je focus. Een borrelende boosheid en frustratie is gevaarlijk voor je omgeving en voor jezelf. Je hebt zoveel kracht en energie het is belangrijk deze goed in te zetten zodat deze zich niet gaat uiten in agressie.  Vechten voor iets ipv vechten tegen.

Schuld/schaamte : Je bent heel goed in het zien van andere hun goede en minder goede eigenschappen en die van jezelf. Je hebt een duidelijke visie over goed en fout, je kan niet tegen onrecht en oneerlijkheid. Je wil graag goed doen en wijst ook andere hierop. Je respecteert andere voor wie ze zijn en wat ze doen. Als dit deel in disbalans raakt ga je oordelen over jezelf en andere. Je kan je moeilijk verzoenen met mensen die het volgens jou fout doen. Zo hard je oordeelt over de ander zal je oordelen over jezelf waardoor je zal verharden en niet meer toegankelijk zal zijn voor andere. Je hersenspinsels over goed/fout vragen om acceptatie.

 

Kan je zelf ontdekken in welk thema er nog werk is voor jou.

Onderschat nooit de kracht van bewust zijn!

Iets kan pas veranderen wanneer jij je er bewust van bent.

 

Liefs Anka.

 

 

 

 

 

    

© 2020 - 2022 Zusat | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel